Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

ΧΤΑΠΟΔΑΚΙ ΚΡΑΣΑΤΟ του Σπυρου



3 μικρά χταποδάκια
1 φλυτζάνι ξύδι
1 κιλό κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
6-7 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε κομματάκια
λίγο ελαιόλαδο
1 κούπα άσπρο κρασί
3 φύλλα δάφνης
6-7 μπαλάκια μπαχάρι
1 κουτάκι συμπυκνωμένη ντομάτα (υπάρχει στο σ.μ. σε τριγωνική συσκευασία και περιέχει 1-2 κ. σ. πάστας)
αλατοπίπερο

Είχα τρία χταποδακια σχετικά μικρά, οπότε τα έβαλα με ένα φλyτζάνι ξύδι να βράσουν για 1 ώρα για να μαλακώσουν, γιατί όσο να το κάνεις, το φρέσκο το χταπόδι είναι πιο σκληρό.
Καθάρισα τα κρεμμύδια και τα έκοψα σε λεπτές φέτες και 6-7 σκελίδες σκόρδο σχετικά μεγάλες.
Έβαλα λάδι στην κατσαρόλα, έριξα τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα τσιγάρισα αρκετά μέχρι να γυαλίσουν όλα.
Στο μεταξύ, έκοψα τα χταπόδια, χωρίζοντας ένα-ένα τα ποδαράκια και μετά τα έριξα και αυτά στη κατσαρόλα να τσιγαριστούν.
Για να τα σβήσω, χρησιμοποίησα 1 κούπα μεγάλη κρασί άσπρο, πρόσθεσα 3 φύλλα δάφνης 6-7 μπαλάκια μπαχάρι, αλάτι, πιπέρι και ένα ντοματάκι συμπυκνωμένο και γύρω στα δυο ποτήρια νερό, ίσα-ίσα για να διαλύσω την ντομάτα.
Το άφησα να βράζει 1 - 1 1/2 ώρα, έως ότου μαλακώσει τελείως το χταπόδι και έτοιμο.
Εμένα η κουζίνα μου έχει νούμερα για την θερμοκρασία από 1 έως 9. Στο 9 το τσιγαρίζω και μετά το κατεβάζω στο 5. Το συνόδεψα με ρύζι μπασμάτι γιατί μας αρέσει και γιατί το μακαρονάκι το κοφτό δεν το πολυσυμπαθούμε επειδή μαλακώνει πολύ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχολιανά σας