Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

ΣΑΓΑΝΑΚΙ ΤΥΡΙ

Το  σαγανάκι αυτό γίνεται με ταλαγάνι .Το ταλαγάνι είναι ένα χειροποίητο Μεσσηνιακό τυρί που μοιάζει πολύ με ένα καλό χαλούμι. Η ονομασία του προέρχεται από την τούρκικη λέξη talagan που σημαίνει τσομπάνικη κάπα. Παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα εν αντιθέσει με το γίδινο χαλούμι. Είναι εξαιρετικά ευέλικτο σαν υλικό αφού μπορεί να προσφερθεί ωμό, ψητό ακόμα και να χρησιμοποιηθεί σε μαγειρεμένα φαγητά όπως σουφλέ, καλαμάρια γεμιστά κλπ. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η ομοιομορφία του σχήματος του καθώς ψήνεται χωρίς να λειώνει.

Ταλαγάνι σαγανάκι ψητό

1 κεφαλάκι ταλαγάνι (το βρίσκουμε στα S/M σε συσκευασία 400-500 γρ.)

Κόβουμε το τυρί σε ομοιόμορφες στρογγυλές φέτες και ψήνουμε σε γκριλιέρα αλάδωτη για μερικά λεπτά, όσο να αποκτήσει τις γνωστές ριγούλες. Σερβίρουμε σκέτο ή με αρωματικό λάδι δυόσμου και ψητές ντομάτες.




Επίσης ταιριάζει, ιδανικά, ψητό με πράσινη σαλάτα, δυόσμο, λιαστή ντομάτα και ντρέσινγκ ελαιόλαδουμε ξύδι μπαλσάμικο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχολιανά σας